Sorgen over å miste et kjæledyr

14.01.2024

Den skjulte sorgen


De følelsesmessige båndene vi deler med kjæledyrene våre er ulikt alle andre, en unik forbindelse preget av kjærlighet, lojalitet og forståelse.

Kjæledyrene våre er familie, og kjære følgesvenner som setter dype spor i hjertene våre.

Den verste delen med å ha en dyrevenn er å si farvel. Det er ikke «bare» å miste et dyr, det er som å miste et kjært familiemedlem.

Samfunnet har lært oss å skamme oss over slike følelser, imens forskning mener at sorgen ved tapet av et kjæledyr kan være minst like vanskelig å bearbeide som sorgen over et menneske.

Smerten av å miste et kjæledyr blir vanligvis ikke forstått av de som ikke har dyr selv, noen som gråter og sørger dypt etter tapet av et dyr blir sett ned på.

I motsetning til medfølelsen som folk viser oss når et menneskelig familiemedlem dør, kan følelsene våre bli avvist når det er et dyr som dør.


Vanlige sorgreaksjoner:

  • En følelse av å være nummen

  • Humørsvingninger

  • Konsentrasjonsvansker

  • Uregelmessig søvn

  • Forandrede matvaner

  • Energitap

Sorg er forskjellig for alle

En av de vanskeligste tingene med å sørge over et kjæledyr er at det ikke er noen måte å forutsi hvor lenge det vil vare. Å sørge over tapet av et kjæledyr er en dyp personlig opplevelse.

Mens du alltid vil savne dyrevennen din, kan perioden med intens sorg avhenge av personligheten din, hvordan dyret ditt døde, alderen deres, om du bor alene og mange andre faktorer.

I tillegg føler mange mennesker seg skyldige i tider når de ikke føler sorg. Det er imidlertid naturlig at sorgen varierer gjennom dagen, så du bør prøve å nyte de lettere tidene i stedet for å føle deg skyldig for dem.

Det er heller ingen riktig eller feil måte å håndtere sorg på. For eksempel vil mange mennesker ikke adoptere en annen hund på lenge, da de føler seg skyldige for å «erstatte» sitt forrige kjæledyr. Selv om du ikke bør skaffe deg et nytt kjæledyr før du er klar, eller skynde deg å få en nytt dyr til å prøve å redusere smerten din, bør du heller ikke føle at du trenger å vente en bestemt periode.

Noen mennesker forstår ikke hvordan vi kan føle sorg for dyr. Dette kan skyldes det faktum at de aldri har eid et kjæledyr eller tilbrakt tid med dyr. Dette kan skyldes deres oppfatning av dyr som gjenstander snarere en levende, sansende skapninger. Religiøse eller kulturelle synspunkter, samt familiær tro, kan alle spille en rolle.

Disse synspunktene trenger imidlertid ikke å være dine. Det er fullt tenkelig å ta vare på både dyr og mennesker. Verdien av den ene reduserer ikke verdien av den andre mens man sørger.

Å miste en dyrevenn kan være en utrolig trist og utfordrende tid. Min personlige erfaring er at ved tapet av min første hund var en av de vanskeligste tidene i livet mitt. Det var absolutt ingen lett opplevelse. Det var mange opp og nedturer da jeg prøvde å finne ut av alt på egen hånd.

Det viktigste er å ikke nekte deg selv å sørge. Alle sørger forskjellig, så det er viktig å gi deg selv tillatelse til å sørge så lenge det er nødvendig.


"You will be sad, I understand.
Don't let your grief then stay your hand.
For this day, more than all the rest,
Your love for me must stand the test.
I know in time that you will see
The kindess that you did for me.
Although my tail its last has waved,
From pain and suffering I've been saved."